T-day logo

A Veszprém-Bakony-Balaton régió a 2022-es Utazás Kiállítás belföldi díszvendége!

A Veszprém – Bakony – Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projekt célkitűzése, hogy Veszprém a régióval közösen Európa új kulturális színterévé váljon.  

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével lehetőség adódik, hogy a térség közös erővel mutassa meg Európa és a hazai nagyközönség számára évszázados hagyományait, kulturális sokszínűségét, gasztronómiáját és a régió természeti értékeit.  

A VEB 2023 EKF program kiemelt figyelmet fordít a horizontális elvek érvényesülésére saját és koprodukcióban megvalósuló eseményein is. Ezek a fenntarthatóság, az önkéntesség és a látogatóbarát programszervezés.  

2022- A FŐPRÓBA ÉVE 

Már 2022-ben, a főpróba évében is sokszínű programok várják az ide látogatókat, az év minden napján.  

Veszprém már a cím elnyerése előtt is több olyan hazai és nemzetközi jelentőségű eseményt és fesztivált tudhatott a magáénak, amely a zene és a hozzá kapcsolódó művészeti ágak széles tárházát vonultatta fel.

A felvezető évben az olyan közkedvelt fesztiválok és események mellett, mint a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, az Auer Fesztivál vagy a Tánc fesztiválja, új programokkal is gyarapodik Veszprém városa. Legyen szó örömzenélésről, akusztikus koncertről, utcai performanszokról, a város lüktető kulturális sokszínűsége minden ide látogatót magával ragad.  A kikapcsolódást a belvárosban újonnan megnyílt dizájnüzletek, bárok és a helyi gasztronómiát népszerűsítő szolgáltatók segítik.  

2022-ben, június 9. és 12. között immár második alkalommal kerül megrendezésre a méltán népszerű Magyar Mozgókép Fesztivál, mely Veszprém belvárosának közkedvelt és történelmi jelentőségű helyszíneit szabadtéri mozivá változtatja. A fesztivál pezsgésébe két szomszédos város is bekapcsolódik: Balatonalmádiban és Balatonfüreden a Balaton partján nézhetjük kedvenc hazai mozifilmjeinket.

A RÉGIÓVAL KÖZÖSEN 

A VEB 2023 EKF programhoz eddig 118 régiós település csatlakozott, akik mindannyian bekapcsolódnak a programévbe és annak felvezetésébe színvonalas összművészeti, kulturális, zenei és gasztronómiai programkínálattal. Ennek köszönhetően nem csak Veszprémben, a Bakony-Balaton régióban is minden nap találhatunk olyan eseményeket, amelyek a kreativitást ünneplik.   

Kultháló bázissal 2022-ben nyolc Balaton környéki településen találkozhatunk, ahol bepillantást nyerhetünk a térség alkotóközösségeinek életébe, az alkotói folyamatokba. A bázisok kiemelt eseményein egy-egy koncert mindig tud kicsit több is lenni, mint „csak” egy koncert, mert a kulisszák mögé enged; a kiállító terekben néha az együtt-alkotás vagy a játszva-tanulás örömét is megtapasztalhatjuk; ha komolyzenéről van szó, hosszabb felkészítő programok, közös zenehallgatások segítenek jobban megérteni, mit is hallunk.  

Látogass el Veszprémbe! Ismerd meg a Veszprém-Bakony-Balaton régiót!  További információk: Ragyogj! A kreativitás ünnepe! | Veszprém-Balaton 2023 (veszprembalaton2023.hu)

Oszd meg mással is.