A fenntartható gasztronómia a XXI. század egyik legmeghatározóbb kérdésévé nőtte ki magát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a “zöld hullám” lassabban, de biztosan begyűrűzik a vendéglátásba, és szerencsére egyre többen tűzik ki célul a fenntarthatóbb működést.
Ezért is örültünk annak, amikor a Balatoni KÖR úgy döntött, hogy csatlakozik a T-DAY partnereihez. A tó körüli érdekvédelmi egyesület missziója megegyezik a T-DAY célkitűzéseivel; előtérbe helyezni a „farm to table” koncepciót és minden esetben törekedni arra, hogy a lehető legkisebb környezeti terheléssel járó rendezvény valósuljon meg.
„Célunk, hogy helyi alapanyagokkal és helyi szolgáltatásokra építkezve teremtsünk meg egy olyan körforgást, amely a régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban. Igényes dolgokat szeretnénk létrehozni igényes környezetben, a Balatonon, amely hitem szerint egész létünk alapját jelenti.” – mondta Szilágyi Lajos, az egyesület elnöke.
„A farm-to-table elv tulajdonképpen végletesen egyszerű. Mindaz, ami pár generációval korábban természetes volt, ma visszatérőben van a mindennapjainkba. A farm to table koncepció elvileg nemcsak frissebb és jobb alapanyagokat jelent, de a közvetlen elérés kedvezőbb élelmiszerbiztonsági helyzetet is teremt, csökkenti minden részt vevő vállalkozás környezetvédelmi terhelését, segíti a helyi diverzitás megőrzését, és közösségépítő hatása is van.” – mondta Bosznai Károly, a brand tulajdonosa.
Kóstolj bele a Balaton ízeibe!
Káli Gourmet | Bistro Sparhelt | Tölgyes Kúria | John’s pub | Hotel Bonvino | Dobosi Borbirtok | Laposa Birtok | Martinus Birtok | Bujdosó Pincészet | Szabó és Fia Borpince | Fenegyerek pálinka
A Balatoni Kör eseményeiért, híreiért látogassatok el az egyesület weboldalára, vagy kövessétek őket a Facebookoldalukon.